• 20:51 – Модні кольори 2019 року в одязі – що носити і як модно поєднувати? 
  • 22:05 – Жіночі черевики – весна 2019 фото наймодніших моделей сезону 
  • 19:48 – Модні кольори весна-літо 2019 – що носити цього сезону? 
  • 19:43 – Що носити цієї весни: 10 головних трендів 

Успенський піст в 2019 році: дата, історія події і особливості

У православному календарі передбачено кілька багатоденних постів, кожен з яких має найважливіше значення для віруючих християн. Одним з найбільш відомих і популярних у народі є Успенський. Він встановлений на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, яким і закінчується період тілесного і духовного стримування. Успенський піст у 2019 році розпочнеться 14 серпня і триватиме до 27 серпня.

Дата річного багатоденного посту є постійною і кожен рік починається Медовим Спасом. У свято Преображення Господнього, який припадає на цей період, відзначають Яблучний Спас. Саме тому в народі цей піст часто називають Спасівкою або Спасом.

Успенський піст в 2019 році: дата, історія події і особливості


Як і інші багатоденні пости, Успенський має свої особливості та певні правила. Крім обмежень у харчуванні, існують і інші заборони, яких слід дотримуватися кожному віруючому християнину. У цей період важливо дотримуватися спокійного способу життя, приділяючи час духовному розвитку і освіти. Так як піст припадає на літній час року, витримати його не складно. Незважаючи на це, щоб обмеження в харчуванні не призвели до проблем у роботі травний системи, бажано проконсультуватися з лікарем.

Історія та особливості



Історія появи Успенського посту має багатовікову традицію. Він був встановлений в пам'ять про добрі діяння і упокій Діви Марії. За переказами, незадовго до смерті Матері Спасителя, її відвідав архангел Гавриїл і повідомив благу звістку. Посланник Господа повідомив Богородиці про те, що час її перебування в цьому світі підходить до завершення, і незабаром вона зустрінеться в Царстві небесному з улюбленим сином. Останні дні Діва Марія провела в суворому пості і молитвах про спасіння всіх душ. У знак вшанування цієї події християнська Церква встановила свято Успіння Богородиці, перед яким усі віруючі православні дотримуються двотижневого посту.

Цей період прийнято проводити в щирому покаянні, свідомо відмовляючись від усіх земних радощів. Крім спокутування гріхів і молитов, прийнято обмежувати себе в харчуванні. Основною суттю посту є вміння навчитися боротися з власними слабкостями і спокусами, щоб підготуватися до здобуття Царства Небесного.

Основною особливістю Успенського посту є його строгість і деякі види заборон. Крім обмеження в їжі, діють заборони на всі розважальні заходи і розваги. У цей період не влаштовуються весілля та вінчання, церква не проводить обряди хрещення. Також не рекомендується влаштовувати і брати участь у вечірках, бажано відмовитися від походів в кіно і театр.

Правила харчування



Згідно з церковним статутом, слід виключити всі м'ясні і молочні продукти, а також яйця. Приготування риби дозволяється тільки 19 серпня. Так як дата початку і закінчення посту є постійною, це дозволяє заздалегідь скласти щоденне меню. Попередня підготовка допоможе легше витримати двотижневий період утримання і більше часу приділити духовному очищенню.

Максимальні обмеження в їжі вводяться в понеділки, середи і п'ятниці. У ці дні рекомендується сухоїдіння — можна вживати в їжу тільки ті продукти і страви, які не пройшли попередню теплову обробку.

Можна: всі фрукти та ягоди, крім яблук і винограду. У Яблучний Спас (свято Преображення Господнє) яблука і виноград освячують у храмах, після цього їх також можна додавати в пісне меню. Також до дозволених продуктів належать: хліб, мед і сухофрукти.

По вівторках і четвергах під час посту дозволяється вживати їжу, варена на пару або воді без масла.

В суботу та неділю до допустимих продуктів додаються масло і трохи натурального вина.

Рекомендації щодо дотримання поста



Успенський піст не дуже тривалий, але для непідготовлених мирян витримати два тижні в обмеженнях зовсім непросто. Для підготовки бажано заздалегідь скласти раціон і запастися дозволеними продуктами. За кілька днів до початку посту намагатися уникати вживання жирної важкої їжі, відмовитися від алкогольних напоїв і тютюну. При наявності хронічних захворювань ШКТ необхідна консультація фахівця.

Так як пост повинен приносити тільки позитивні емоції, змінювати раціон слід поступово. В іншому випадку відмова від звичного режиму харчування може стати причиною стресів і навіть хвороб, тому дуже важливо приділити увагу підготовчого періоду, який може тривати 5-7 днів.

Пісні рецепти



Меню річного поста в основному складається з фруктово-овочевих страв, проте не є одноманітним.

Капустяні рулети



Продукти:


  • Пекінська капуста — 1 шт.

  • Будь-які сезонні овочі — 200 г;

  • Рис — 150 г

  • Сіль — за смаком;

  • Рослинне масло — 1 ст. л.



  • Як готувати:


  • Підготуйте всі необхідні продукти (овочеву суміш можна брати заморожену).

  • Капусту добре промийте, розберіть на листя і залийте окропом, щоб вони стали м'якшими.

  • Овочі викладіть на сковороду і злегка прогрійте. Додайте окропу і тушкуйте 10-15 хвилин.

  • Окремо відваріть промитий рис.

  • Готову овочеву начинку охолодіть, змішайте з рисом, сіллю і спеціями і наповніть нею капустяне листя.

  • Загорніть голубці рулетиком, викладіть на деко, залийте невеликою кількістю гарячої води і випікайте 10 хвилин. За бажанням голубці можна відварити на пару.



  • Для обсмажування овочів можна додати трохи рослинного масла, якщо воно дозволено.

    Фруктові кекси



    Необхідні інгредієнти:


  • Яблука — 3 шт.

  • Борошно — 300 г

  • Цукор або мед — 100 г

  • Сода харчова — 1 ч. л.



  • Приготування:


  • Яблука добре помити, очистити і розрізати на 4-6 частин. Запекти шматочки фруктів в духовці або мультиварці і подрібнити блендером.

  • Додати до пюре інші продукти, добре перемішати, щоб вийшло не дуже густе тісто, можна додати горіхи або насіння.

  • Наповнити фруктовою масою силіконові формочки (наповнюючи на їх 2/3) і поставити в духовку. Випікати 30 хвилин. Можна викласти тісто на пекарській папір, і з допомогою ложки сформувати кекси будь-якої форми.



  • Цю чудову випічку з яблук можна приготувати після 19 серпня, до Спаса їх можна замінити грушами.
    Успенський піст в 2019 році: дата, історія події і особливості
    • Сьогодні
    • Популярне
    • Читають