Без солодкого, звичайно ж, не обходиться жодне свято. І тим більше настільки улюблений великими і маленькими ласунами Новий рік! Зрозуміло, головною прикрасою десерту в новорічну ніч стає традиційний торт, який кожна господиня намагається зробити особливо ретельно і прикрасити відповідно нагоди. Правда, сувора дійсність часто ставить перед фактом, що увінчати неймовірну кількість страв святкового столу ще й складним кондитерським виробом банально не вистачає ні часу, ні сил. Але, не варто зневірятися: знайти компроміс все ж можливо. Головне, заздалегідь все продумати і прорахувати, приготувати напередодні всі продукти деталі. Якщо виготовлення і прикраса тортів числиться в списку ваших улюблених хобі, у вас, звичайно ж, є всі необхідні для цього інструменти та матеріали, аж до міні-аерографа і кондитерських мастик. І, мабуть, зайвий раз давати вам поради з приводу всього цього – праця марна. Всім же іншим господиням, думається, корисно буде дізнатися, як можна недорого і при мінімальній витраті зусиль зробити такий торт, від якого всі мешканці і гості просто ахнуть!
Кілька загальних порад
Насамперед, спробуйте згадати, протягом останніх років скільки разів конкретно в новорічну ніч учасники банкету «добиралися до солодкого? Нечасто таке трапляється, адже правда? Як правило, скуштувати десерти виходить лише числа першого і то, десь ближче до вечора Отже, торт повинен бути ні в якому разі не таким, що швидко псується, а його декор — витримати простий протягом доби в холодильнику без шкоди для естетики. В даному аспекті гарні жельовані креми на карамельної або шоколадною основі, бажано, без вершкового масла і збитих білків (хіба що в пропеченою формі безе), зефірні начинки, різноманітні помадки, в тому числі і на алкогольній основі. Не глазуровані фрукти варто брати тільки «сухі», які не потечуть при зберіганні. Або ж «запаювати» їх в шар прозорого желе, що, до речі, теж дуже непоганий вихід. Дуже хороша глазур і декоративні елементи з кондитерських мастик – вони не течуть, зберігають форму і не дозволяють швидко зіпсуватись самому торту всередині. Ще у плані прикраси варто відзначити твердий шоколад, цукрову пудру, пряниковий декор і печиво, марципани, зацукровані фрукти, карамель, а також безе і зефір. до змістом ?
Основа під прикраса
Якщо не вмієте поводитися з вирівнюванням кондитерської мастики, можете навіть не мучитися – є маса інших відмінних способів підготувати підставу під новорічну прикрасу. По-перше, можна взагалі не морочитися і обмазати боки і верх тим же кремом, що промазывали чи бісквітні коржі частині, якщо вони були в рецепті. По-друге, існує вічно вдалий і безпрограшний варіант – шоколадна глазур (біла, між іншим, чудово підійде під будь-новорічний сюжет, так і з чорною можна масу цікавенького придумати!). Зовсім необов'язково і боки і верх покривати однаково – з боками-то якраз багато хто, як правило, і відчувають труднощі, особливо, якщо немає спеціальної підставки під декорування торта, матеріалів та інструментів. Для них можна використовувати, наприклад, змішаний з крихтою печива або порубаними горіхами крем, «приклеїти» по всій поверхні боків випечені пряникові будиночки, прикрашені білими або кольоровими глазурованими деталями, марципани, вирізані з сушених цитрусових і шкурок від них фігурки і т. п. Також хороша кокосова і мигдальна стружка, какао і цукрова пудра. Вибір же оформлення верху цілком і повністю залежить від того, яким буде фінішний декор.
Прийоми декорування та оригінальні ідеї
Припустимо, малювати кремом циферблат годинника або ялинку для вас це вже пройдений етап. Хочеться чогось дійсно складного і класного. Дуже вдало буде виглядати хвойна тематика, для якої, як «лапок» ялинки з голками можна використовувати гілки свіжого розмарину (є його в процесі зовсім необов'язково!), а шишку зробити з зефірної основи, в яку встромляються мигдальні пластинки. Потім їх поливають якимось тягучим сиропом, дають йому гарненько стекти і обсипають какао, після чого розміщують всі деталі композиції на верхній глазурі або навколо торта, на виступах між ярусами, якщо він багатоярусний і т. д. Ще можна робити будь-які об'ємні фігури з шоколаду, спираючись на властивість швидко і стабільно застигати. До речі, якщо додавати в білий його вид різні барвники і використовувати різні формочки для печива, кондитерські шприци з безліччю насадок, можна з цього матеріалу робити взагалі будь-який декор. Для дуже великих фігурок добре в якості підстави використовувати зефір, попередньо випечене в різній формі тісто для кексів, печиво. В оздобленні також з успіхом можна застосовувати готові зацукровані фрукти та фрукти в цукровій пудрі (журавлина в цукрі тощо) – наявності будуть готові стабільні геометричні форми, до того ж бездоганно їстівні та смачні. Ну, і, безумовно, простіше всього, якщо у вас є певні таланти скульптора-художника і хоча б елементарний набір інструментів з різних мастихінів, фігурних ножів, вирубок і іншого. До речі, мастику зовсім необов'язково шукати в продажу готову – її можна зробити і самостійно за таким рецептом:
Інгредієнти:
молоко сухе – 180г;
цукрова пудра – 180г;
молоко згущене – 1б.;
лимонний сік – 1ст.л.
У посудині змішуємо цукрову пудру і сухе молоко, вливаємо лимонний сік і розтираємо, після чого поступово додаємо згущене молоко, ретельно замішуючи вийшло після кожного етапу. Спочатку це зручно робити ложкою, а потім доведеться вимішувати, наче тісто, просто руками. Щоб маса не прилипала, використовуємо крохмаль або краплю олії без запаху. Готова субстанція буде жовтуватою, однорідною і досить твердою, але пластичною – її загортаємо у плівку і відправляємо на півгодини в холодильник. Тепер з неї можна ліпити все, що завгодно. Щоб деталі були кольоровими, ще в процесі замішування, відокремлюємо кілька грудочок і в них вмішуємо харчовий барвник потрібного відтінку. Працювати з мастикою дуже просто – це як пластилін, податливий і мнущим руху руками, і резу інструментами. Але, от щоб склеїти кілька деталей, просто з'єднати їх і притиснути мало – треба змочити пензликом з водою поверхні. Що ж, хочеться вірити, що наші поради хоч трошки полегшили ваше завдання приготування десерту до новорічного столу. І вони допоможуть вам просто і необтяжливо декорувати ваші солодкі сюрпризи в тематиці настає 2019-го року Свині або будь-якої іншої святкової! І нехай весь наступний рік натхнення і жага творчості вас не залишають, і ніколи не буде нестачі в вдячних його поціновувачів!