• 15:36 – Новий рік 2019 по фен-шуй. Організація та подарунки 
  • 22:47 – Як вибрати штучну і живу ялинку на Новий рік 2019 
  • 22:46 – Де зустріти Новий рік 2019: кращі ідеї 
  • 22:17 – Як назвати дівчинку в 2019 році — популярні та рідкісні імена 

Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції

Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції


Дотримання посту для кожного православного є однією з найважливіших основ віри, які мають особливі правила є обов'язковими. Останній багатоденний піст року, встановлений задля підготовки до свята Різдва Христового і триває 40 днів. Дати його початку і закінчення завжди залишаються незмінними, тому Різдвяний піст 2018-2019 почнеться 28 листопада і завершиться 7 січня, як і в інші роки.

Протягом сорока днів православні підтримують та співчувають матері Божої, яка готується подарувати світові Спасителя. Саме тому Різдвяний піст має особливий настрій і відрізняється особливою строгістю і правилами, які прописані Статутом Церкви. Цей час призначений для того, щоб всі віруючі люди змогли очистити серце, душу і тіло, і підготувалися до свята в ім'я Сина Божого.

Історія і значення



Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції
Пост, який передує великого свята Різдва Христового, був встановлений ще за часів давнього християнства. Дотримуватися його почали вже в середині IV століття, однак остаточний Статут поста про тривалість і правила сформувався лише до 1166 році. Саме тоді він став сорокаденним і увійшов в число чотирьох самих тривалих постів.

Згідно з писанням, Мойсей постив сорок днів і сорок ночей, тому піст Різдвяної Чотиридесятниці має саме таку тривалість, незважаючи на те, що спочатку він тривав лише тиждень. За давньою традицією для всіх православних віруючих піст триває 40 днів, протягом яких слід готуватися до зустрічі новонародженого Ісуса.

Різдвяний піст — жертва, принесена Богові в знак подяки за його плоди. Відмова від зайвої їжі і негативних думок дозволяє всім віруючим знайти вихід з будь-якої складної ситуації з допомогою молитов і покаяння. Всі заборони і правила, пов'язані з дотриманням посту, відкривають перед християнами можливість навчитися уникати конфліктних ситуацій і спокус.

Традиції



Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції
Незважаючи на те, що меню Різдвяного посту є досить суворим, однією з головних традицій, пов'язаних з цим періодом, є кутя. Це традиційне блюдо відкриває не тільки Різдво, але і ставиться на стіл в перший день посту. Пісна кутя готується на воді і в народі отримала названое «бідної».

Головними традиціями є: відвідування храму, ходіння в гості і заняття домашніми справами. Вважалося, що жінки, які зможуть у період посту напружити велику кількість пряжі, залучать в свій будинок багатство і добробут. У перший день посту було прийнято пригощати всіх нужденних і бездомних. Вважається, що це принесе удачу у всіх справах на весь рік.

Правила і заборони



У пісні дні необхідно не тільки обмежуватися в їжі, заборони поширюються і на будь-які розважальні заходи. У цей період не проводяться весілля — їх намагаються справити до настання посту. Оскільки справжньою метою посту є очищення не тільки тіла, але і душі, в цей період слід утримуватися від гніву, тілесних задоволень і злих думок.

Пісна трапеза



Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції
Під час усього посту прийнято робити добро і відганяти від себе погані думки, відмовитися від скоромної їжі і очиститися духовно. Саме тому він має досить жорсткі правила і обмеження, яких слід дотримуватися. Різдвяний піст ділиться на 2 періоди, кожен з яких має свої правила.


  • З 28 листопада по 1 січня. У цей період дозволяється готувати і вживати в їжу овочі та фрукти, також можна: гриби, мед, горіхи. В понеділок, середу і п'ятницю рекомендується сухоїдіння — продукти не повинні вживатися в свіжому вигляді, не пройшли термообробку. Вівторок і середа — дні послаблення. Можна готувати гарячу їжу з додаванням рослинної олії, каші. По суботах і в неділю можна додати до трапези рибні страви і трохи розведеного вина.

  • З 2 по 6 січня. Останні дні посту найсуворіші і навіть у суботу та неділю бажано не вживати в їжу рибу. Також не благословляються міцні спиртні напої, по можливості потрібно відмовитися від міцного чаю і кави.



  • У протягом всього посту не можна вживати в їжу: м'ясо, молоко, яйця, жири і масло. Послаблення дозволені для вагітних і годуючих жінок, дітей і літніх людей, а також тих, хто зайнятий важкою фізичною працею. У Святвечір 6 січня можна приступати до трапези до появи на небі першої зірки.

    Продукти і рекомендації до меню




  • Каші. Круп'яні каші слід варити на воді, гречку можна запарювати окропом і готувати без варіння.

  • Боби: боби, сочевиця, горох, нут. Страви з бобових бажано чергувати кашами, щоб відшкодувати недолік корисних речовин.

  • Макаронні вироби і хліб. Для харчування під час посту бажано вибирати хліб, виготовлений з цільнозерновий борошна. Від здобної випічки бажано відмовитися, як і від великої кількості цукру.

  • Овочі можна використовувати будь-які гриби бажано брати свіжі або сушені. Солоні і мариновані гриби можна додавати в супи або салати, але в невеликій кількості.
  • Різдвяний піст 2018-2019: дата, особливість і традиції
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають