• 10:29 – Модні луки осінь-зима 2018-2019: головні тренди сезону з фото 
  • 18:03 – Красиві новорічні сукні для дівчаток 2019 Фасони дитячих нарядів, кольори, фото 
  • 18:43 – Подарунки на Новий рік 2019 своїми руками, покрокові інструкції виконання (з фото) 
  • 15:04 – Новорічний корпоратив 2019: де провести, як вибрати сукню, варіант сценарію 

Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви

Так уже повелося, що існує абсолютно особливий клас страв, який у більшості господинь в записниках кулінарних книжках навіть виділений в окремий розділ – «Новорічні рецепти». Туди збирається класика застіль з нагоди цього свята, відома ще з дитинства, багато кулінарні секрети звідти дбайливо передаються в сім'ях з покоління в покоління. Причому, якось так виходить, що поряд зі звичними для кожного будинку власними оригінальними стравами, практично скрізь зустрічаються і безперечні фаворити Нового року, яких ми вітаємо, де б то не було, немов старих друзів. Що ж, спробуємо відновити в пам'яті ці чудові страви, прекрасно підходять не тільки для організації банкету в традиційному стилі, але і для доповнення якоїсь нової екзотики, сміливих експериментів на вашому святковому столі.

Король будь-якого Нового року – «Олів'є»

Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
Цей простенький салатик давно став таким же символом Нового року у нас в країні, як ялинка, мандаринки і Дід Мороз з подарунками. Що ж, готувати його нескладно, нічого космічного там не використовується, а в ситності і демократичності в сенсі поєднання з різноманітними спиртними напоями він дасть фору будь-якому. Отже, зустрічайте, Його Величність «Олів'є»! Інгредієнти:
  • картопля;
  • огірки (солоні, але дуже ніжним виходить смак і зі свіжими – спробуйте, не пошкодуєте!);
  • яйця;
  • варена ковбаса (як варіант – відварне м'ясо, шинка);
  • зелена цибуля (якщо не хочете, можна опустити);
  • морква (деякі не кладуть зовсім – кожному своє);
  • зелений горошок;
  • сіль;
  • майонез.
  • Картоплю і моркву відварюємо, як і яйця. Студим, чистимо і нарізаємо кубиками. Так само ріжемо ковбасу і огірки, дрібно кришимо зелений лук. Все змішуємо, солимо і заправляємо майонезом. Головна фішка: всі «кубики» повинні бути однаковими. Подавати можна цилиндриком, використовуючи для порціонної викладення відповідної форми і розміру формочку, просто в салатнику, задекорувавши в новорічному стилі, або ж порційно в креманках.

    Оселедець під шубою

    Частіше ми на це блюдо кажемо простіше – «Шуба», і практично у кожної господині є особливі прийоми, що дозволяють зробити це досить елементарне блюдо абсолютно особливим.
    Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
    Інгредієнти:
  • картопля;
  • оселедець;
  • морквина;
  • буряк;
  • майонез;
  • цибуля ріпчаста;
  • цибуля зелена для прикраси;
  • сіль.
  • Картоплю, моркву і буряк відварюємо в мундирах, студим і чистимо. Цибуля ріпчаста дрібненько кришимо. Оселедець готуємо, якщо брали цілісну бочковую (надто солону вимочуйте в чаї — допомагає), або просто нарізаємо дрібним кубиком філе. Чим дрібніші шматочки – тим ніжніше буде смак. Для «Шуби» зручно брати прозорий глибокий салатник з перпендикулярними денця боками. Прозорість – опціональна. Деякі люблять формувати приплюснутим циліндром з допомогою пекарських форм, а потім обмазувати майонезом і ставити як торт на плоскій тарілці. Варіантів маса – кожен придумує щось своє. Картоплю в посудину вибрану трьом на крупній тертці на саме денце, вистилаючи його рівним шаром і злегка утрамбовувавши, щоб при накладанні потім салат не розвалювався. Деякі кожен шар промащують майонезом, але, якщо ми оберемо нехай справжніх самураїв», про який розповімо трохи пізніше, це зайве. Потім йде шар оселедця (одна з відомих фішок деяких господинь – злегка збризнути зверху маслом з коробки з оселедцем або ж просто пісним), цибуля, морква, буряк і фінішний шар майонезу. Поверх красиво засипати порізаною зеленою цибулею (можна укладати спочатку у велику пекарську форму ялинки, після чого з луку «прокласти» гірлянди з гранатових або кукурудзяних зернят – буде здорово!). Деякі люблять високі листкові «Шуби» — тоді всі операції, крім фінішного покриття майонезом, починаючи з картоплі, повторюються в тому ж порядку. Ну, а вже поверх тоді – майонез. Вся сіль в тому, щоб приготувати страву ще напередодні, давши йому настоятися в холодильнику. Особливим шиком вважається, коли не весь майонез забарвиться в буряковий відтінок від сусідить з ним буряків, а несміливі малинові розчерки лише позначаться на білому тлі – виглядає дуже експресивно, повірте. Ну, для цього, звичайно, доведеться жертвувати фігурою – верхній шар майонезу в такому випадку повинен бути не меншим сантиметри.

    «Мімоза»

    Весняний гість на зимовому столі. В цьому ми всі – з вічною надією на майбутнє, спрямованим мрійливо поглядом далечінь Романтичні і люблять смачно поїсти і, звичайно ж, обожнюють «Мімозу», що отримала свою назву, завдяки верхній посипання тертим жовтком, так схожим на пухнасті квіти цього символу 8 Березня.
    Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
    Інгредієнти:
  • сардина (консерви, ряд діячів віддають перевагу сайру, копченого лосося або відварну курятину – хочеться різноманітності, що поробиш);
  • картопля (взагалі необов'язкова, надто «важка» салат, річ у «Мімозі». Її роль грає білок яйця, який скріплює шари нітрохи не гірше. Деякі замість використовують рис);
  • морква (ще один спірний момент);
  • яйця;
  • цибуля (можна не класти, хто любить ніжнішу);
  • майонез;
  • мариновані огірочки (ідеально поєднуються з рибною консервою, але багато хто, на жаль, цей інгредієнт опускають);
  • сирок плавлений (ще один багатьма незаслужено ображений компонент, хоча, якщо робити без картоплі і моркви, він надає таку ніжну консистенцію, що салат і справді стає повноцінним символом весни);
  • сіль;
  • кріп (якщо формуєте зверху справжні гілочки мімози як прикраса. Білий яєчний фон, розкладені гілочки кропу і від них такими великими овальчиками засипаний тертий жовток гірками. Якось так).
  • Овочі все відварюються і натираються за окремим мисочкам. Яйця теж варимо, чистимо і розбираємо на жовток і білок, трьом окремо, причому, якщо білок – на крупній тертці, жовток — на мікроскопічну. Якщо використовуємо цибуля, його теж дрібненько нарізаємо. Мариновані огірочки, якщо хочете з ними, краще натирати, почистивши шкурку на маленькій терочке, а не різати кубиком – буде ніжніше. Тільки не забудьте віджати з них рідина перед укладанням в салат. Якщо використовуємо плавлений сирок – і його трьом. Сардини розминаємо виделкою, видаливши кісточки. Хтось віддає перевагу розтирати їх з маслом з їх же консерви, але, так весь інший салат буде сухуватий, якщо не кожен шар промащувати майонезом. Якщо ж хочеться чогось більш дієтичного, майонез йде тільки на фінішний шар – перед декором, а перед його укладанням всі сформовані шари поливається соусом з консервної банки – просочує все низу «на ура». Коли всі інгредієнти готові, викладаємо їх шарами (тут, за аналогією з «Шубою» і при наявності досить високого салатника, деякі люблять повторювати всі верстви двічі, а то й тричі). Спочатку щось скріплювальний і сухе (картопля, рис або яєчний білок), потім плавлені сирки, мариновані огірочки, риба, знову білок. Для подачі можна використовувати великий салатник (круглої або квадратної форми, якщо декоруєте описаними вище гілочки мімози), вузький високий або креманки, якщо просто верхній шар майонезу засипати тертим жовтком.

    Фарширована риба

    Хтось робить щуку. Хтось судака. Але, є один цікавий рецепт з банальним коропом, який перетворює цю страву в щось не просто запаморочливо смачне, але ще і надзвичайно святково виглядає. Так, і готувати його не в приклад легше, так як фарширується не вся риба, а порційні шматки, а потім вони укладаються при формуванні страви так, що утворюють всю тушку.
    Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
    Інгредієнти:
  • короп (великий, по 40-50 сантиметрів завдовжки, чим жирніше, тим краще);
  • цибуля ріпчаста;
  • морквина;
  • буряк;
  • батон;
  • яйце;
  • молоко;
  • лаврове листя, перець горошком, сіль.
  • Карпика чистимо від луски, отчекрыживаем голову (не викидаємо – її теж фаршируємо. Безголові вершники – це не наш метод!), робимо їй вертикальне харакірі і виймаємо нутрощі, видаляємо плавці. Миємо й нарізаємо порційними шматками поперек (щоб від хребта спускалося в обидві сторони м'ясо на реберцях), акуратно відокремлюємо на кожному шматочку шкірку від м'яса (вздовж хребта не чіпаємо!), зрізаємо там все м'ясо, залишаючи кісточки. Вийде конструкція з повисли на хребті в обидві сторони шкіри на кістках. Якщо вдалося не порізати шкіру на черевці, як і на спинці – ідеально! Ці заготовки натираємо сіллю-перцем і відставляємо поки в холодильник. Булку замочуємо в молоці, а цибулю ділимо приблизно навпіл: половину смажимо в соняшниковій олії до м'якості, а другу – нарізаємо великим кубиком, рясно перчимо, перемішуємо в мисочці руками і відставляємо в сторону. Перекручуємо На м'ясорубці зрізану м'якоть, віджату булку, смажену цибулю. Додаємо туди сире яйце для в'язкості, солимо-перчимо і замішуємо фарш (як на котлети). Тепер сиру моркву і буряк чистимо й нарізаємо тонкими кружечками, стежачи, щоб вони не торкалися, і буряк все не пофарбувала раніше часу. Дістаємо рибу з холодильника, і начиняємо кишеньки на кожному шматочку з обох сторін фаршем, вмочуючи руки в воду, щоб не прилипало і нормально формувалося. Якщо вийшли залишки фаршу, з нього крутимо тюфтельки і готуємо їх прямо з усім іншим – діти таке їдять з більшою охотою, ніж шматки риби з кістками.
    Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
    Тепер беремо каструлю побільше і вистилаємо її денце гуртками буряків, заповнюючи прогалини морквиною. На них укладаємо на шкіру шматки риби, зверху і з усіх боків обкладаючи кожен кружечками моркви. Всі шари риби пересипаються сирою цибулею і перцем. По мірі того, як піднімаємося вище, викладаємо боки каструлі буряком і морквою. Коли риба вся вийшла, заливаємо отриману конструкцію окропом (акуратно лийте на стінки, щоб не розбурхати фарш на гуртках) і ставимо на вогонь тушкуватися, посоливши, не допускаючи сильного кипіння, спочатку під кришкою, потім без неї. Коли риба буде готова, обережно зливаємо в іншу каструльку бульйон (він нам знадобиться – не виливайте!), не обов'язково весь, просто, щоб було зручно діставати шматки, і чекаємо поки риба трохи подостынет (але не сильно, інакше бульйон желирующая і буде нам горе). Потім беремо велике блюдо і викладаємо на нього шматки риби приблизно в тому порядку, в якому вона плавала ще живий (головне в потрібні місця відрізати хвіст і голову), прикрашаємо кожен шматок буряком і морквою з каструлі і заливаємо це злитим яскраво-малиновим бульйоном. Ставимо все акуратно в холодильник застигати. При подачі можна прикрасити зеленню, лимоном і оливками. Ця страва – фарширована риба і заливне в одній особі. Але, без краплі желатину – все на рідному бульйоні. Виходить дуже видовищно, масштабно і незрівнянно смачно!

    Відео



    Новорічні рецепти з фото 2019: новітні святкові страви
    • Сьогодні
    • Популярне
    • Читають