• 19:48 – Модні вязані шапки 2019: тенденції моди, фото новинок 
  • 19:47 – Модні кольори Осінь-2019: тенденції в одязі, фото відтінків 
  • 19:47 – Модні кольори Літо-2019: фото тенденцій сезону 
  • 19:37 – Весілля 2019: сприятливі дні за місячним календарем, красиві дати 

Православний календар на 2019 рік

Православний календар – це не просто календар з 12 місяцями. В такому календарі вказуються всі свята, великі і маленькі, пости – багатоденні і одноденні, що можна їсти в піст і в масляний тиждень, якогось святого носить кожен день тижня. Познайомимося ближче з православним календарем.




1 Православний календар 2019 року — загальне знайомство


Якщо подивитися на православний календар 2019 року, то чи не половина року (172 дні) припадає на пісні дні, в які не можна їсти м'ясо, молочне і яйця, в деяких випадках і рибу.
Особливе місце приділяється в православ'ї свят. Головне свято – Великдень. Дата змінюється щороку, в 2019 р. 28 квітня. Потім йдуть дванадесяті та великі свята. Крім цих свят є невеликі святкові дні. Раніше, коли церкви були на чолі держави, в святкові дні не дозволялося працювати, а всі, і великі, і малі з родини йшли до церкви помолитися. Крім свят таким днем, коли не можна працювати, а тільки молитися в церкві, була неділя.




Православний календар на 2019 рік

2 Православний календар 2019 року – Великдень і двунадесяті свята


Великдень встановлена на честь мук Ісуса Христа, який був замучений і воскрес на 3-й день. Пасха – головне свято у православних. До неї прив'язані деякі інші свята. Обчислюється за місячно-сонячним календарем, в 2019 році 28 квітня.
Двунадесяті свята – їх 12:

  • Різдво Ісуса (7 січня) – у цей день у Діви Марії і Йосипа народився маленький хлопчик, названий Ісусом.

  • Хрещення Господнє (19 січня), свято прийнятий на честь хрещення Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем, коли Ісусові виповнилося 30 років.

  • Стрітення Господнє (15 лютого) – зустріч у храмі немовляти Ісуса з древнім старцем Симеоном, який проживав 360 років і довго ждавшим появи на світ Христа.

  • Благовіщення (7 квітня). В цей день ангел сповістив Діві Марії, що вона народить сина Божого.

  • Вхід Господній в Єрусалим (21 квітня). Останні дні земного життя Ісуса, він входить в знак миру, на віслюкові до Єрусалима. Чутка про зцілення немічних людей Христом зібрала багато народу, які вітали його пальмовими гілками.

  • Вознесіння Господнє (6 червня), на 40-й день після смерті вознесіння Духа Христа на небеса.

  • Свята Трійця (16 червня) – це свято Святого Отця, Сина і Духа. Святий Отець – Бог, син – Ісус Христос, а Святий Дух зійшов на людей в день, коли Христос воскрес після мук і смерті.

  • Преображення Господнє (19 серпня) завжди відзначається в цей день. Історія свята така: Ісус з учнями молилися на горі Фавор, учні заснули, а коли прокинулися, то побачили, як Ісус говорить зі своїм батьком — Богом.

  • Успіння Богородиці (28 серпня). В цей день Діва Марія померла, і так само, як і її син, піднеслася на небеса.

  • Різдво Богородиці (21 вересня). В цей день в Назареті, що в родині Іоакима і Ганни, народилася дівчинка, названа Марією, майбутня мати Христа.

  • Воздвиження (27 вересня). Свято пов'язане з поверненням хреста Ісуса Христа на місце перським царем, який його захопив, під час військових дій на цій території.

  • Введення в храм Богородиці (4 грудня). Коли Марії виповнилося 3 роки, батьки відвели її у храм, і залишили там.


  • Православний календар на 2019 рік

    3 Православний календар 2019 року – великі свята



  • Обрізання Господнє (14 січня). В цей день немовля Діви Марії прийняв обрізання, і був названий ім'ям Ісус.

  • Різдво Іоанна Хрестителя (7 липня). В цей день народився улюблений учень Ісуса – Іоанн Предтеча, проповідник християнства і пророк, який побачив Сина Божого Ісуса.

  • Свято апостолів Петра і Павла (12 липня). В цей день були страчені за християнську віру найближчі учні Ісуса Христа апостол Петро розп'ятий на хресті, а Павлу відрізали голову.

  • Усікновення голови Іоанна Предтечі (11 вересня). В цей день, за свої пророчі вчення, Іван Хреститель був страчений царем Іродом (до того, як хрестити Ісуса, він називався Іоаном Предтечею).

  • Покров Богородиці (14 жовтня). В цей день Пресвята Богородиця, з'явившись в храмі-святому Андрію Юродивому, відвела від народу і захистила його своїм покривалом, від вторгнення чужоземних військ.

  • Православний календар на 2019 рік

    4 Православний календар 2019 року – пости


    Піст — це заборона не тільки на м'ясну і молочну їжу, це ще й духовне очищення. Правильно додержаний пост – читання кожен день молитов вдома і в церкві, прийняття їжі 1 раз в день — у звичайні дні, а в неділю і у свята — 2 рази.
    У піст не можна :

  • Лаятися матом і взагалі лаятися

  • Пліткувати

  • Брехати іншим

  • Пити й гуляти

  • З кимось сваритися


  • У році є 4 багатоденних поста і кожен з них до чого-небудь приурочений. Крім того, по середах і п'ятницях, коли немає багатоденного посту, дотримується одноденний піст, виняток становлять лише суцільні седмиці – можна їсти скоромне кожен день.
    Перед Великоднем піст називається Великим . Він триває 7 тижнів. В цей пост потрібно згадувати Ісуса Христа, і ті муки, які він переніс заради людства. Це найсуворіший піст, починається з 11 березня і триватиме до 27 квітня. У перший понеділок посту і передостанній день посту (Страсна п'ятниця) не можна нічого їсти і пити цілі дні. Протягом усього посту їсти варену або сиру рослинну їжу, в середу і п'ятницю, а також 1-шу і останній тижні – без олії, інші дні з маслом. Рибу можна 2 дні: на Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (21 квітня).
    Петрів піст розпочнеться 24 червня і триватиме до 11 липня. Кожен рік триває різний час (від 8 днів до 42). Пост прийнятий в честь апостолів Петра і Павла, які постилися. Це не суворий піст, можна їсти рибу в усі дні, окрім середи і п'ятниці.
    Успенський піст розпочнеться 14 серпня і триватиме до 27 серпня. Піст встановлений на знак смерті матері Христа Пресвятої Богородиці, яка померла 28 серпня (свято Успіння Богородиці). Це суворий піст без риби.
    Різдвяний піст почнеться 28 листопада і триватиме до 6 січня. Пост прийнятий на честь Різдва Ісуса Христа. За суворістю поділений на 3 частини:

  • До 19 грудня пост не строгий, крім середи і п'ятниці можна їсти рибу.

  • Після свята Святого Миколая рибу їсти не можна крім суботи та неділі.

  • Останній тиждень сувора – можна тільки овочеву їжу без олії, і лише в суботу та неділю з пісним маслом.


  • Після посту важливо вийти з нього без втрат для здоров'я: є потроху, особливо смажену і жирну їжу, не вживати багато прянощів і алкоголю.
    Православний календар на 2019 рік

    Отже, православний календар складається зі святкових, вихідних і робочих днів, а в свою чергу, всі дні, протягом року, діляться на дні, коли не потрібно дотримуватися посту і, коли можна їсти скоромну їжу.

    Відео: Календар православної Пасхи з 2017 по 2027 рік


    Православний календар на 2019 рік
    • Сьогодні
    • Популярне
    • Читають